Ardahan
Türkiye
Tarihi milat öncesi devirlere dayanan Ardahan; tarihi ve doğal güzellikleri, gölleri, dağları, vadileri, yaylalarıyla ve binlerce metrelik doruklarıyla oldukça özel bir şehir. Şehirde ve bölge çevresinde birçok arkeolojik kalıntı bulunmuştur ve bulunmaya hala devam ediyor. Yüksek rakımın etkisiyle kışlar oldukça sert geçer fakat bu dönemde giderseniz, kızakla donmuş çıldır gölünde kaymak veya gölü ve kayanları izlemek gibi özel deneyimler edinebilirsiniz. Bilet Sepeti olarak Ardahan rehberini sizin için özenle hazırladık. Uçak biletiz veya otobüs biletiniz hazır olsun ve yolculuğa başlayalım.
Ardahan'da Gezilecek Yerler
Ardahan Kalesi: 16. Yüzyıl’ın ortalarında, Kanuni zamanında inşa edilmiş. Kale çevresinde M.Ö 3500-2000 yıllarına ait yerleşimler olduğu biliniyor. Kule dikdörtgen planlı mimarisi ve çokgen şeklindeki kaleleri ile dikkat çekiyor. Şehir merkezinde bulunan Kula Nehri’nin solunda bulunan kalenin bazalt taşlı sur duvarları 745 metre uzunluğunda. Kale ve civarı, Ardahana gidince mutlaka görülmesi gereken yerlerden.
Şeytan Kalesi: Ortaçağ zamanında Urartular zamanında yapıldığı tahmin edilen kale, harika bir tarihi eser, yıkık ve tahrip edilmiş bölümlerine rağmen mimarisi ve tepeye konumlanışı oldukça ilgi çekici. Kale o zamanlar, ulaşılması oldukça zor bir tepede konumlanmış fakat kuleye çıkmadan da kuleyi iyi bir açıdan izlemek mümkün. Çıldır İlçesi’nin Yıldırımtepe Köyü’ne yaklaşık 2km uzaklıktaki kale görülmeye değer nitelikte.
Hamşioğlu Rasim Bey Konağı: Klasik Baltık Mimari’ni yansıtan yapının girişinde, 1911 tarihli Osmanlıca bir kitabe bulunuyor. Konak tek katlı ve dikdörtgen yapıda, iç içe açılan oda ve salonlardan oluşuyor. Kurtuluş Savaşı yıllarında resmi karargah ve kongre binası olarak, Cumhuriyet’in ilk yıllarında da resmi hükümet binası olarak değerlendirilmiş.
Çıldır Gölü ve Akçakale Ada Şehir Kalıntıları: Kısır Dağları ile Akbaba Dağları arasında tektonik bir çöküntü sonucu oluşmuş. Şehir merkezinden 45km uzaklıktaki Çıldır Gölü, Van Gölü’nden sonra Doğu Anadolu’nun en büyük ikinci gölü. Göl sonbahar mevsiminin sonuna doğru donar ve üzerinde kızakla gezintiler yapılır, kızak yarışmaları düzenlenir. Çıldır Gölü’nün içindeki Akçakale Adası’nda Neolatik dönemden kalma, küçük ama oldukça eski ve değerli kalıntılar bulunuyor. Özgün doğası ve tarihi mirasıyla bölge uçak biletinizi ve otobüs biletinizi aldığınıza ve gördüğünüze değecektir.
Çıldır / Taşköprü Kitabeleri: Çıldır’ın Taşköptü köyünde, dev bir kaya üzerine yazılmış tarihi kitabeler özellikle tarih ve dil meraklılarını cezbediyor. Bölgedeki en eski kitabe ve yazılı belge olduğu tahmin edilen kalıntının, Urartu Krallarından II. Sarduri’ye ait olduğu biliniyor.
Övündü ve Ortakent: Çıldır’ın Övündü Köyü’nde konumlanan Övündü Mağaraları, kalker kayalar oyularak oluşmuş. Bölgedeki iki grup tarihi mağara yerleşimi ziyaretçilerini bekliyor. Hanak İlçesi’nin Ortakent bölümünde de Nura Nehri kıyılarındaki kayalıklarda Yontma Taş Çağı’ndan kalma çok sayıda mağara ve bir adet büyük tarihi kilise bulunuyor.
Ulaşım
Otobüs, minibüs ve taksiyle sağlanıyor. Şehir merkezinden ilçelere her gün ulaşım var fakat araçların kalkış saati doluluk oranına göre değişebiliyor. Kars-Ardahan arabaları, belediyenin yanından kalkıyor. Ardahan-Çıldır arabaları da aynı garajda mevcut.
Ardahan Mutfağı
Et ve süt ürünleri oldukça yaygın ve lezzetli. Ardahan’da birçok yöresel yemek bulunuyor. Denemeye layık yiyeceklerden bir kısmı: Kaz eti, kesme aşı, tandır kebap, tereyağında alabalık, dolma kebap, kayıtma, kete…
Gece Hayatı
Sert iklim gece hayatını da etkiliyor ve insanlar genel olarak akşamları evde geçirmeyi tercih ediyor. Saat 22:00’ye kadar açık kafeler ve akşam yemeği için birkaç otel seçeneği mevcut.
Ardahan rehberimizi umarız beğenmişsinizdir. Yorum ve eleştirilerinizi bekliyoruz. Yazımızı beğendiyseniz paylaşmayı unutmayın. Bilet Sepeti olarak iyi gezmeler dileriz.